Tudomány

Ez volt a történelem leghalálosabb ciklonja

Blend Images - REB Images / Getty Images
Blend Images - REB Images / Getty Images

A történelem egyik leghalálosabb természeti katasztrófája, a Bhola-ciklon 1970. november 13-án csapott le Kelet-Pakisztánra. A rémisztő erejű orkán hatalmas, cunamiszerű viharhullámot keltett, amely kíméletlenül sodorta el a ma már Banglades néven ismer országot – írja a Múlt-kor.

A viharhullám, más néven vihardagály olyan óriáshullám jellegű jelenség, amely keletkezéséhez a viharos erejű szél és az ezzel egy időben bekövetkező dagály együttes jelenléte szükséges, és nagyjából akkor károkat képesek okozni, mint a cunamik.

A Bhola-ciklon keltette óriáshullám a valaha feljegyzett legtöbb ember életet követelő vihardagály: a becslések szerint mintegy félmillió áldozatot szedett.

A víz kétezernél is több apró szigetet nyelt el, a természeti csapást éhínség és kolerajárvány követte, amelyek 2 és fél millió ember életére voltak hatással.

A kormányzat későn kezdte meg a segítségnyújtást, és alábecsülték a katasztrófa nagyságát, ezt később Agha Muhammad Yahya Khan pakisztáni elnök maga is beismerte. A nemzetközi segélyszervezetek megfigyelői a segélyezés nem megfelelő koordinálására, a rászorulók ellátatlanságára, a hajléktalanná vált lakosok számára a megfelelő segítségnyújtás elmaradására panaszkodtak.

A kialakult helyzet tovább élezte a Kelet- és Nyugat-Pakisztán közötti konfliktust, amely nyomán végül a keleti országrész Banglades néven független államnak kiáltotta ki magát. Később, 1989 áprilisában a világ leghalálosabb tornádója szintén ezt az országot sújtotta.

Kapcsolódó
Ez volt a történelem leghalálosabb tornádója
A természeti katasztrófa a becslések szerint 1200-1300 ember életét követelte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik