Tudomány

Ritka kincseket találtak egy ősi város romjai közt

Greek Ministry of Culture
Greek Ministry of Culture

Ókori kincsekre bukkantak a görögországi Tenea ősi városában – írja az Arkeonews. A régészek emellett Hadrianus római császár óriási akvaduktjának, vagyis csatornahídjának egy részét is feltárták.

A legendák szerint Teneát Krisztus előtt 1100 környékén építtették meg trójai hadifoglyokkal, de a jelek szerint a terület már 1500 évvel az előtt is lakott volt.

A kutatók a helyszínen összesen 29 ritka ezüst pénzérmét fedeztek fel, amelyek a Krisztus előtti 6. és 4. század közöttről származhatnak.

Ezeket a fizetőeszközöket sztatéroknak hívják, és különböző mintákat nyomtak rájuk. Némelyiken például Herkules látható, amint két kígyót fojtogat, de olyan is akad, amelyen egy tengeri teknős díszeleg. Mindezek mellett pedig nőket és állatokat ábrázoló szobrocskák, apró agyagedények, valamint ősi épületromok is előkerültek.

Greek Ministry of Culture

Az ásatás helyszíne pedig arra is lehetőséget biztosított a szakértőknek, hogy tanulmányozzák Hadrianus akvaduktjának egy részét. Ez a vízvezeték Korinthosz városába szállította a vizet a Stymphalus tóból. Az építmény egyébként minden idők leghosszabb csatornahídja volt mintegy 132 kilométeres hosszúságával. A kutatóknak most ebből egy 3,2 méter hosszúságú szakaszt sikerült felszínre hozniuk.

Kapcsolódó
Ősi kincsek ezrei kerültek elő idén a föld alól
Hatalmas aranyrögök, középkori magyar pénzek és teljes második világháborús harci repülők. Ez csak néhány példa azok közül, amiket idén találtak fémkeresőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik