Tudomány

Rejtélyes tengeri szörny sodródott partra

harryrambler / YouTube
harryrambler / YouTube

Hatalmas tengeri lény maradványait mosta partra a víz az angliai New Brightonban – írja a Science Alert. A rejtélyes teremtmény tetemét a helyiek űrlénynek és tengeri szörnynek nevezték, azonban eredete ennél hétköznapibb: a test valójában egy mintegy 6 méter hosszú óriáscápáé (Cetorhinus maximus) volt.

Ez a méret kifejezetten nagynak tűnhet, de a szakértők szerint a kisodródott példány fiatal lehetett, és még el sem érte maximális hosszúságát.

Ennek a fajnak az egyedei kizárólag planktonokkal táplálkoznak, és akár a 6 tonnás tömeget, valamint a 12 méteres testhosszt is elérhetik. Ezzel az óriáscápák a világ második legnagyobb halainak számítanak, akiket csak a cetcápák előznek meg.

Bár ezek az állatok egyáltalán nem veszélyesek az emberekre nézve, gigantikus testükkel és akár egy méter szélesre nyíló szájukkal mégis ijesztő látványt nyújthatnak, ezért a régi korok emberei valóságos tengeri szörnyekként tekintettek rájuk.

Az óriáscápák egyébként kifejezetten rejtélyes élőlényeknek számítanak, hiszen a biológusok máig nagyon keveset tudnak életmódjukról. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint a faj veszélyeztetett, és a halászat miatt akár ki is halhat.

Kapcsolódó
Rejtélyes tetemet mosott partra a tenger
Valószínűleg sosem derül ki, milyen lényé is lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik