Tudomány

Rejtélyes tetemet mosott partra a tenger

Robbie Goodall / Getty Images
Robbie Goodall / Getty Images

Rejtélyes tetemet mosott partra a tenger Pápua Új-Guineában idén ősszel. Mivel a test a bomlás előrehaladott fázisában ért partot, a szakértőknek fogalmuk sincs, pontosan milyen állat lehetett a „simberi sellő” – írja a Live Science.

Az elpusztult állat szeptemberben bukkant fel a nagyjából 1000 lakosú Simberi-szigeten egy Facebook-bejegyzés szerint. A közösségi oldalon megosztott képek azonban nem bizonyultak elégnek, hogy a tudósok megállapíthassák a tengeri lény faját, mivel a teste már hiányos volt.A tetemnek nem volt feje és nagyobb húsdarabok is kiváltak belőle, az azonosítást ráadásul az is megnehezíti, hogy a helyiek eltemették, mielőtt a kutatók lemérhették volna a hosszát, tömegét, illetve DNS-mintát vehettek volna.

New Irelanders Only / Facebook

Sascha Hooker biológus szerint valószínűleg egy cetről lehet szó, tehát valamilyen bálna vagy delfin lehetett a titokzatos állat. A térségben a leggyakoribb cetek a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinek (Globicephala macrorhynchus), a trópusi delfinek (Stenella longirostris), a pettyes delfinek (Stenella attenuata), illetve a nagy ámbráscetek (Physeter macrocephalus), így legnagyobb eséllyel e négy faj valamelyikéhez tartozhat az elpusztult tengeri emlős.

Erich Hoyt bálna- és delfinkutató szerint azonban az sem kizárt, hogy egy dugong (Dugong dugon) lehetett, hiszen ezek a lamantinokra hasonlító állatok szeretik Pápua Új-Guinea sekély vizeiben legelészni a tengeri füveket. Abban viszont a legtöbb kutató egyetért, hogy valószínűleg sosem fogjuk biztosan tudni, milyen lény is volt a simberi sellő.

Kapcsolódó
Megfejtették a japán sellőmúmia titkát
A vizsgálat eredménye meglepte a kutatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik