Tudomány

Ötmilliárd éves galaxisokból érkezett titokzatos jel

standret / Getty Images
standret / Getty Images

A Hubble űrtávcső új megfigyelései alapján a valaha észlelt legfényesebb gyors rádiós kitörés (FRB) egy olyan ősi galaxiscsoportból származik, amely összeolvadni látszik – írja a Space.com. A felfedezés meglepő, mivel az FRB-k túlnyomó többsége a Földhöz sokkal közelebbi, egyedülálló galaxisokból származik.

A gyors rádiókitörések a modern csillagászat nagy rejtélyei közé tartoznak. Az FRB-k rendkívül rövid, de nagy energiájú rádiójelek, eredetükkel kapcsolatban tökéletes magyarázat még nem született. A kitörések hátterében feltételezhetően olyan energikus objektumok állnak, mint amilyenek az intenzív mágneses mezővel rendelkező neutroncsillagok vagy a fekete lyukak.

A most vizsgált FRB 20220610A-t 2022. június 10-én detektálták a nyugat-ausztráliai Square Kilometer Array Pathfinder rádióteleszkóp segítségével. A jel a maga nemében egyedülálló volt, a chilei Very Large Telescope későbbi megfigyelései azt mutatták, hogy a kitörés nagyon messze alakult ki, és négyszer nagyobb energiájú volt, mint más, azt megelőzően észlelt FRB-k.

A legtöbb korábban megfigyelt gyors rádiókitörést egyes, elszigetelt galaxisokra vezették vissza, a 2022 júniusában megfigyelt szupererős esemény forrásának elemzése azonban váratlan eredményekre vezetett. A Hubble adatai alapján a jel nem egyetlen rendszerből, hanem egy nagyon ősi csoportból érkezett, amely a jelek szerint összeolvadó galaxisokból áll.

A forrásvidék hét galaxisa körülbelül ötmilliárd éves.

„A Hubble élességére és érzékenységére volt szükség ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk, honnan származik az FRB” – mondta Alexa Gordon, az illinois-i Northwestern Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A szakértő hozzátette, furcsa környezetről van szó, amely segíthet jobban megérteni a gyors rádiókitörések természetét.

A kutatók abban bíznak, hogy az évtizedben működésbe lépő, nagyobb teljesítményű rádióteleszkópok, így a Square Kilometer Array hozzájárulhat az FRB-k rejtélyének megoldásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik