Tudomány

Minden eddiginél hatékonyabb rákszűrő vizsgálatot fejlesztettek ki

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Amerikai tudósok kifejlesztettek egy új DNS-tesztet, amely 18 fajta kora stádiumú rákbetegség kimutatására képes – írja a The Guardian. Jelenleg világszerte minden hatodik halálesetért a rákos megbetegedések felelősek, ezért a kutatók szerint találmányuk hatalmas jelentőségű.

Persze különböző szűrővizsgálatok ma is léteznek, ezek azonban jellemzően költségesek és csak az előrehaladott tumorokat mutatják ki nagy pontossággal. Az új vizsgálat viszont az összes fő szervet érintő rákot képes jelezni a vérplazmában található fehérjék alapján, ráadásul már a betegségek legkorábbi fejlődési szakaszaiban.

A kísérletek szerint az új teszt a férfiak körében 93, a nők körében pedig 84 százalékos pontossággal mutatta ki a rákot, az esetek 80 százalékában pedig a betegség fajtáját is sikerült megállapítani a segítségével.

A szakértők szerint az első stádiumú tumorok észlelése kulcsfontosságú, hiszen ekkor úgy tudják elkezdeni kezelni őket, hogy még nem okoztak nagy károkat a páciens szervezetében, így a túlélési esélyek is magasabbak. Ugyanakkor a kutatók kiemelték, hogy bár az eredmények ígéretesek, még korai azt feltételezni, hogy a vizsgálat széleskörben alkalmazható lesz, addig még sok kísérletet kell lefolytatniuk.

Kapcsolódó
Egyre több a fiatal rákbeteg, a kutatók sem tudják, miért
Az aggasztó trendre több magyarázat is van, de az okok egyelőre nem tisztázottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik