Tudomány

Hatalmas kardjával temették el a középkori óriást

MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy elképesztően magas középkori ember sírjára bukkantak, akit hatalmas, csaknem másfél méteres kardjával temettek el – írja a Live Science. Az elhunyt nagyjából 190 centiméteres volt, ami óriásinak számított a kor 165 centiméteres átlagmagasságához képest.

A különleges nyughelyre egy svéd ferences rendház romjainak feltárása közben találtak rá 48 másik hanttal együtt. A szakértők szerint a férfi egy magasrangú nemes lehetett, erre utal az is, hogy egyedül őt temették el ingósággal együtt. A régészek úgy gondolják, hogy a magas ember egy gazdag és nagy hatalmú támogatója lehetett a Svédországot, Norvégiát és Dániát egyesítő kalmari uniónak, amely 1397 és 1523 között állt fenn.

A rendházat 1531-ben rombolták le, Svédország reformációja alatt, mivel az épület a katolikus egyházhoz tartozott. A magas ember sírja közelében egy másik férfit és egy nőt is eltemettek, akik a kutatók szerint ugyanahhoz a nemesi családhoz tartozhattak, a rokoni kapcsolatot később DNS-vizsgálattal is szeretnék bizonyítani. A hosszú kard – annak ellenére, hogy vasból készült és kitett a rozsdásodásnak – meglepően jó állapotban maradt fenn, bár a pengéje eltörött.

Kapcsolódó
Fegyvereivel eltemetett, ősi harcosra bukkantak
Igazi arzenál lapult a sírjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik