Tudomány

Rejtélyes korból származó sírokra bukkantak

Arctic-Images / Getty Images
Arctic-Images / Getty Images

Középkori sírhelyeket fedeztek fel a régészek Angliában – írja a Heritage Daily. Az angolszász temetőt egy, az Egyesült Királyságot és Dániát összekötő tenger alatti kábel lefektetését megelőző ásatások során találták meg.

A kutatók 23 ember hantjára bukkantak rá, amelyekben összesen 250 tárgy is lapult, köztük kések, ékszerek és kerámia edények.

A szakértők a leletek megvizsgálása után megállapították, hogy a temetkezési hely a Krisztus utáni 6-7. századból származhat.

A sírok közül kiemelkedően érdekesnek bizonyult egy kamaszlányé, akit az oldalára fektetve temettek el, mellé pedig két gránátköves aranymedált, egy melltűt, két üveggyöngyöt, valamint egy borostyán berakásos ezüstmedált helyeztek.

Wessex Archeology

Alice Roberts professzor szerint a felfedezések nagyon fontosak, hiszen az angolszász történelem ezen szakaszáról rendkívül keveset tudunk, így minden lelet segíthet abban, hogy megértsük ezt a rejtélyes korszakot. Éppen ezért a kutatók nemcsak a tárgyakat elemzik majd, hanem a nyughelyeken talált emberi maradványokat is DNS-vizsgálatnak vetik alá, amelyből akár az is kiderülhet, hogyan étkeztek az akkori emberek, és milyen családi kötelékeik lehettek.

Kapcsolódó
Titokzatos, középkori aranyozott tárgyat találtak
Az aranyozott, aprólékosan díszített kincset fémkeresők találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik