Tudomány

Titokzatos, középkori aranyozott tárgyat találtak

Jose Luque Olmedo / Getty Images
Jose Luque Olmedo / Getty Images

Egy 8-9. századi, az angolszász korból származó aranyozott ezüsttárgyat tártak fel a kelet-angliai Norfolk megye területén – írja az Arkeonews.

A lelet rendkívül kifinomultan díszített, és egyelőre rejtélyes, hogy milyen céllal készült.

A mintegy 19,4 milliméter átmérőjű tárgyat fémkeresők találták meg. A lelet teteje lapos, kör alakú, oldalai pedig egy hengert alkotnak. Felszínét aprólékosan kidolgozott spirális minta és egy, a fejét hátrahajtó állat, feltételezhetően egy ló díszíti. A minta hasonlóságot mutat két korabeli, bonyolult illusztrációkkal díszített könyvvel, a kellsi kódexszel, valamint a lindisfarne-i evangéliummal.

Dr. Helen Geake norfolki történész szerint a díszes csecsebecse az angolszász kézművesek ügyességéről árulkodik. A tárgy aranyozásához használt aranyat és higanyt valószínűleg a mai Spanyolország területéről hozták be, a szakértelem és a magas előállítási költség arra utal, hogy a lelet kiemelt jelentőségű volt.

Ennek dacára a kutatók nem tudják, mi lehetett a funkciója. Az egyik potenciális magyarázat, hogy egy bot része volt, amelynek többi része az idők során elpusztult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik