Tudomány

Eldőlt: nem lesz több kutyahúsevés Dél-Koreában

Chung Sung-Jun / Getty Images
Chung Sung-Jun / Getty Images

Legkésőbb 2027-re felszámolják a kutyahús-kereskedelmet Dél-Koreában, legalábbis ez a célja egy újonnan elfogadott törvénynek – írja a BBC. Amint a 24.hu beszámolt róla, a törvényjavaslatot még 2023-ban nyújtotta be a dél-koreai kormánypárt.

Az új szabályok értelmében tilos lesz kutyákat a húsukért tenyészteni, tartani vagy levágni, továbbá a kutyahús árulása is. A törvényt megszegőket börtönbüntetés is sújthatja.

Azok akik levágnak egy kutyát, akár három év, a kutyahúst árusítók pedig legfeljebb két év letöltendőt kaphatnak, a kutyahús fogyasztása azonban nem lesz büntethető.

Az új törvény három év múlva lép majd érvénybe, hogy a kutyahúsiparból élő gazdáknak és éttermeknek legyen idejük más megélhetést felépíteniük. A kormány azt ígérte, támogatják majd azokat a vállalkozásokat és gazdaságokat, amelyeknek emiatt kell bezárniuk, azt viszont egyelőre nem tudni, pontosan hogyan fogják kompenzálni az érintetteket.

A felmérések szerint Dél-Koreában 2023-ban mintegy 1600 kutyahúsétterem és 1150 kutyafarm működött. Az ország idősebb lakói számára némely kutyahúsból készült étel igazi ínyencségnek számít, a fiatalok körében azonban nem népszerűek ezek a fogások, sőt ők már jellemzően ellenzik a kutyák levágását.

Az ország jelenlegi elnöke, Jun Szogjol és felesége ismertek arról, hogy nagy állatbarátok és hat kutyával élnek együtt.

A kutyahúsiparból élő gazdák természetesen ellenezték a törvényjavaslatot, szerintük a kutyahúsfogyasztás 10 éven belül magától is eltűnt volna, mivel a fiatalok körében nem népszerű ez a szokás. Mint mondják, kutyákat leginkább az idősek esznek, akik számára már nehéz lehet ebben a korban új életmódra áttérni, ráadásul sérti az emberek szabadságjogait is, mivel így a jövőben nem ehetnek majd azt, amit akarnak.

Kapcsolódó
Az észak-koreai propaganda szerint akkor finom a kutyahús, ha agyonverik az állatot
Az állami sajtó arra buzdítja az embereket, hogy egyenek kutyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik