Tudomány

Betiltják a kutyahúsevést Dél-Koreában

ED JONES / AFP
ED JONES / AFP

Dél-Korea vezetése végre elszánta magát amellett, hogy az ősi szokásoknak ellentmondva betiltsa a kutyahús fogyasztását az országban. A javaslat hároméves türelmi időt és pénzügyi támogatást tartalmaz majd az iparban résztvevő vállalkozások számára – írja a Reuters.

Az országban zajló kutyahúsevés a világ számos pontjáról váltott már ki bírálatot kegyetlensége miatt. Az utóbbi években azonban az országon belül is egyre nagyobb ellenállást szült, főleg a fiatalabb generáció, és az állatjogi szervezetek részéről.

A kormánypárt politikai vezetője, Ju Idong kijelentette, a kormány még idén törvényjavaslatot nyújt be a tilalom elrendelésére. Csung Hwang-keun mezőgazdasági miniszter a találkozón jelezte, hogy a kormány minél gyorsabban szeretné átverni a parlamenten a tilalom bevezetését, és szinte bármekkora támogatást hajlandók lennének nyújtani a kutyahúsipar résztvevőinek annak érdekében, hogy bezárják üzemeiket.

A szabályozás közel 1150 kutyatenyésztő-farmot, 34 vágóhidat és 219 forgalmazó vállalatot érint.

Az ország first lady-je, Kim Keon-hee, erősítve a törvényjavaslat által kifejtett nyomást, kóbor kutyákat fogadott örökbe. A múltban többször is próbálkoztak már hasonló javaslattal, azonban a kísérletek mindannyiszor elbuktak. Ennek oka, hogy a kutyahús fogyasztása a Koreai-félszigeten évszázados gyakorlat, amelyet a nyári hőség elűzésének egyik módjaként tartanak számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik