Tudomány

Videó: rutinműtét közben találtak férgeket a férfi hasában

Ed Reschke / Getty Images
Ed Reschke / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján rutinműtét közben találtak élő férgeket egy kínai férfi hasában – írja a Live Science. A 70 éves pácienst vastagbélrák miatt kezelték, daganatot távolítottak volna el a testéből, amikor az epeútjában öt nagy, barna parazita férget találtak.

Az orvosok kiemelték az élősködőket, és Clonorchis sinensisként azonosították őket. Ezen férgek általában Kelet-Ázsiában és Kelet-Oroszországban fordulnak elő, de többek között az Egyesült Államokból is jelentettek már eseteket.

A becslések alapján világszerte több mint 200 millió ember van kitéve a fertőzés veszélyének.

A paraziták a lárvák lenyelése révén kerülhetnek be a szervezetbe. Ez általában akkor történik, ha az ember nyers vagy nem kellően átsütött édesvízi halat vagy garnélát fogyaszt olyan területen, ahol a C. sinensis előfordul. Az nem világos, hogy a konkrét páciens hogyan fertőződött meg.

Az emésztőrendszerbe jutva a lárvák a vékonybélben zsákszerű zsebekből bújnak elő, mielőtt az epeútba vándorolnának, amely a májat, az epehólyagot és az epevezetékeket foglalja magában. A máj epét termel, amelyet az epehólyag tárol, az epeutak pedig a vékonybélbe szállítanak.

A legtöbb C. sinensisszel fertőzött ember szervezetében csak kis számú féreg van, ezért nem tapasztalnak tüneteket, a több élősködő azonban már hasi fájdalmat, fejfájást és szédülést okozhat. Ha nem kezelik, a parazita élete hátralévő részét a szervezetben töltheti, néha akár 30 évig is élhet, és súlyos tüneteket idézhet elő, például májmegnagyobbodást és alultápláltságot.

A fertőzést általában azután diagnosztizálják, hogy az élősködő petéit azonosították a beteg székletében, ebben az esetben azonban nem találtak petéket, ehelyett kolangioszkópia közben vették észre a parazitákat. A kolangioszkópia során egy hosszú, vékony, kamerás csövet használnak az epeutak vizsgálatára.

A páciensnél egy héttel korábban a vastagbélrák egy olyan típusát mutatták ki, amely a vastagbél utolsó, a végbélhez csatlakozó részét bélelő mirigyeket érinti. A szakemberek azt tervezték, hogy eltávolítják a daganatot és az epehólyagot, ekkor találták meg a férgeket. A fertőzés kezelése érdekében gyógyszereket írtak fel a férfinek, emellett kemoterápiába is kezdtek a vastagbélrák miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik