Tudomány

Hatalmas krokodil ugrott a horgász csónakjára

chameleonseye / Getty Images
chameleonseye / Getty Images

Hatalmas krokodil vetette magát egy ausztrál horgász csónakjára – írja a Live Science. Az eset a queenslandi Jane Creeknél történt helyi idő szerint 2023. december 31-én délelőtt.

A 45 éves Richard Brookman évtizedek óta horgászik az érintett pataknál. Aznap már négy órája volt a vízen, amikor egyszer csak megpillantott egy krokodilt alumínium csónakjának közelében. Elmondása alapján az állat 4 méter hosszú volt, míg csónakja csak 3 méteres.

A férfi a jármű hátsó részéhez ment, hogy beindítsa a motort, de a krokodil hirtelen a levegőbe emelkedett, és a csónaknak csapódott. A hüllő ekkor a jármű alá került, majd megfordult, és tágra nyitott állkapcsokkal újabb rohamra indult.

Az állat ekkor felugrott a csónakra.

Brookman átlépte a testét, hogy elérje az orrban lévő horgonyt, a krokodil ekkor elvesztette egyensúlyát, és visszaesett a vízbe, meghajlítva a csónak oldalát. A férfi végül épségben visszatért a partra.

Jane Burns állami vadvédelmi tiszt szerint az eset igen szokatlan, az aggasztó viselkedést ki fogják vizsgálni. Mint hozzátette, a krokodilok általában véletlenül ugranak csak a csónakokra.

A környéken a szakértők most felméréseket végeznek, hogy megtalálják a példányt, emellett figyelmeztető táblákat is kihelyeznek. „Amennyiben a nappali keresés során nem igazoljuk a krokodil jelenlétét, éjszakai reflektoros felmérést fogunk végezni a Jane Creekben” – mondta Burns.

Ha a vadőrök megtalálják az állatot, és úgy ítélik meg, hogy tényleg veszélyes, akkor áttelepítik. Queenslandben a krokodiltámadások ritkák, bár nem példa nélküliek. 1985 decembere és 2023 júliusa között 47 támadást jelentettek az államban, amelyek közül 13 volt halálos kimenetelű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik