Tudomány

Krokodilok lepték el az ausztrál utcákat

Handout / COURTESY OF JONTY FRATUS / AFP
Handout / COURTESY OF JONTY FRATUS / AFP

Heves esőzések okoztak súlyos áradásokat az északkelet-ausztráliai Queensland államban – írja az Independent. A katasztrófa miatt több száz ember kényszerült elhagyni otthonát, sokan a háztetőkre kapaszkodva várták a kimenekítést.

A hatóságok attól tartottak, hogy a közel 160 ezer lelkes Cairns városában elfogy az ivóvíz. A környéken az elmúlt héten átlagosan több mint 2 méternyi eső esett.

A felhőszakadás, amelyet részben a Jasper nevű korábbi trópusi ciklon váltott ki, több mint 500 milliméter csapadékot hozott a Daintree, Mossman és Barron vízgyűjtő területére egyetlen nap leforgása alatt. Cairns repülőterét december 18-án ideiglenesen lezárták, az áradás miatt járatokat töröltek vagy halasztottak el.

Az észak-queenslandi Wujal Wujal őslakos település teljesen elszigetelődött a külvilágtól. Kilenc helyi lakos, köztük egy hétéves gyermek, kénytelen volt a vasárnap éjszakát egy kórház tetején tölteni. A 2-es kategóriájú trópusi ciklon múlt szerdán haladt el Wujal Wujal közelében, a településen azóta folyamatosak az áradások.

Az esőzések utakat és vasútvonalakat vágtak el, egész közösségeket zártak el, december 18-ára pedig 14 ezer otthon és vállalkozás maradt áram nélkül. Queensland állam rendőrfőnöke, Katarina Carroll pusztítónak nevezte az árvizeket.

Az áradások és áramkimaradások közepette sok helyen az utcákon bukkantak fel nagy számban, ami tovább fokozta a veszélyt.

Az árvizek egyébként a vadvilágot sem kímélik, államszerte sok helyen kellett bajba jutott kengurukat és más állatokat menteni.

„Sok természeti katasztrófát látunk, de ez a mostani a legrosszabb, amelyre emlékszem” – mondta Steven Miles queenslandi miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik