Tudomány

Rejtett alagutakat találtak egy ősi városban

Anadolu / Contributor / Getty Images
Anadolu / Contributor / Getty Images

Ősi alagúthálózatot tártak fel a Belső-Mongólia Autonóm Területen fekvő, újkőkori Houcsengcsunál – írja a Heritage Daily. A helyszínen már korábban megkezdődtek az ásatások, az adatok alapján a település nagyjából 4300-4500 éves, és a Lungsan-kultúrához kötődik.

Az ovális alaprajzú, mintegy 140 hektár területű lelőhely egy belső és egy külső városból áll, amelyet árkokból és falakból álló hármas védelmi rendszerrel erősítettek meg. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia régészei a közelmúltban felszín alatti alagúthálózatot találtak a területen.

A szakértők úgy vélik, hogy a rendszert közlekedésre használták, emellett védelmi és támadási funkciókat is ellátott.

Összesen 6 járatot tártak fel 1,5-6 méteres mélységben, az alagutak a város központjától sugárirányban helyezkednek el. A járatok boltíves mennyezetűek, hasonlóan a Lungsan-kultúra barlanglakásaihoz, körülbelül 1-2 méter magasak és 1,5 méter szélesek.

Szun Csinszong, a Belső-Mongóliai Örökségvédelmi és Régészeti Akadémia igazgatója szerint a környező vizesárkok, valamint a külső védelmi struktúrák álltak a közelmúltbeli vizsgálatok középpontjában. Az ásatásokon három városkapu maradványai is előkerültek, a régészek emellett más védelmi struktúrákat is megtaláltak, köztük városfalakat és bástyákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik