Tudomány

Mesterséges felhőket vetettek be Pakisztánban

Muhammad Aqib / Getty Images
Muhammad Aqib / Getty Images

Mesterséges esővel próbálták csökkenteni a szennyezettségi szintet a pakisztáni Lahorban – írja a The Guardian. Az indiai határ közelében fekvő, 13 milliós metropolisz a világ egyik legrosszabb levegőminőségű városa.

December elejére a szennyezettség olyan szintet ért el, hogy négy napra bezárták az iskolákat, a piacokat és a parkokat. Múlt hétvégére a város levegőminőségi indexe (AQI) már az egészségre rendkívül veszélyesnek tartott tartományban volt.

Hogy megpróbálják enyhíteni a problémát, december 16-án a pandzsábi kormány egy kis repülőgép segítségével felhőket, majd esőt hozott létre a város tíz pontján.

Ahhoz, hogy felhők keletkezzenek, elegendő nedvességnek kell lennie az alsó légkörben. Nyáron ezt vízzel kevert konyhasót permetezésével, télen pedig ezüst-jodid darabkák bevetésével érik el. A technológiát több közel-keleti országban, Kínában és Indiában is rendszeresen alkalmazzák.

Bilal Afzal, Pandzsáb tartományi környezetvédelmi minisztere szerint a felhők létrehozása sikeres volt, de elismerte, hogy a csapadék végül kevésnek bizonyult. Ennek ellenére Lahore levegőminősége javult a néhány milliméternyi eső következtében, a több mint 300-as AQI-érték 189-re csökkent. A hatások azonban csak néhány napig tartottak ki, a szennyezettség hamar visszaállt a korábbi szintre.

A hatóságok azt tervezik, hogy a szmogszezonban rendszeresen végeznek majd felhővetést. „Ha egy kisrepülőgép üzemanyagának árából meg tudjuk tisztítani a levegőt, akkor a módszer már megérte” – nyilatkozta Afzal.

Klímaszakértők arra figyelmeztettek, hogy a felhőképzés hatásai kiszámíthatatlanok lehetnek. Malik Amin Aszlám korábbi környezetvédelmi miniszter szerint ha egyszer beindul az esőzés, nehéz lehet megállítani. Dr. Ghulam Raszul, a Természetvédelmi Világszövetség klímaváltozási programjának vezetője, illetve a pakisztáni meteorológiai hivatal korábbi főigazgatója kiemelte: esetenként jégeső vagy áradás is jelentkezhet, sőt, a mesterséges eső utóbb a szárazságokat is felerősítheti.

Aszlam úgy gondolja, hogy a kormánynak alaposan meg kell vizsgálnia a természetbe való beavatkozás hatásait. Problémás, hogy az ilyen megoldások elterelik a figyelmet a szmog tényleges forrásairól. Lahorban az emisszió mintegy 50 százalékáért a közlekedés felelős.

Fehmeda Khan helyi orvos háromszoros növekedést tapasztalt a légúti megbetegedéses és allergiás esetekben a szmog miatt. „Zárják be az ablakokat, hogy elkerüljék a piszkos kültéri levegőt, ne menjenek ki a szabadba, és ha mégis kimennek, viseljenek maszkot, emellett napi rendszerességgel, reggel és este mossák ki az orrukat” – javasolta a szakember a lakosságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik