Tudomány

Krokodil ölhetett meg egy strandolót Mexikóban

Arturo Peña Romano Medina / Getty Images
Arturo Peña Romano Medina / Getty Images

Egy egyelőre beazonosítatlan állat ölt embert Mexikóban, a tragikus esetről videó is készült – írja a New York Post. A felvétel segíthet eldönteni, hogy egy cápa vagy egy krokodil volt-e az elkövető.

A 76 éves kanadai Joseph Bynens Ixtapa Zihuatanejo közelében úszott december 14-én, amikor elkapta egy ragadozó, amely leharapta lábának nagy részét.

Bynens belehalt a vérveszteségbe, a vele lévő nőt, akit szintén megharapott ugyanaz a példány, kórházban kezelik.

Eleinte úgy vélték, a támadó egy cápa volt, de az orvosok utóbb arra jutottak, hogy a sérülések inkább krokodilra utalnak. Mexikóban két krokodilfaj is él, amely meg szokott fordulni sós vízben: a hegyesorrú krokodil, valamint a púpos krokodil.

Az eseményről videó is készült, igaz, ezen alig vehető ki a távolban lévő áldozat. A felvétel előterében Marlene Luviano kisgyermekes lányával játszik a tengerparton. A videót a nő apja készítette, csakis erős idegzetűek javasoljuk a megtekintést.

A felvétel hátterében Bynens egy bójához úszik, segítségért integet, majd a víz alá merül. Luviano szerint élvezték a strandon a reggelt, amikor a tenger felől hallottak valamit. Mint elmondta, az áldozat már elvérzett, mire kiemelték.

December elején történt egy halálos cápatámadás mexikói vizekben, igaz, jóval távolabb: akkor Ixtapa Zihuatanejótól mintegy 800 kilométerre északra, Melaquénél halt meg egy nő. Az áldozat gyermekével úszott a vízben.

Noha a cápatámadások híre rendszeresen bejárja a világsajtót, az állatok valójában ritkán okoznak sérülést embereknek, hiszen nem tekintik tápláléknak fajunkat. 2022-ben mindössze 57 olyan esetet regisztráltak, amikor a cápák kiprovokálatlanul támadtak emberre, ezek közül öt végződött halállal.

Kapcsolódó
Ha a cápák célzottan ölnének, egyetlen strandoló sem lenne a tengerekben
Az állatkerti Cápasuliban jártunk, ahol Mucsi Dávid cápakutatóval beszélgettünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik