Tudomány

Csillapodik az izlandi vulkán, de még nincs vége a kitörésnek

Micah Garen / Getty Images
Micah Garen / Getty Images

Csillapodott a hétfőn Izlandon kitört vulkán lávafolyama, jelenleg nincs látható vulkáni tevékenység – írja az MTI a szakemberek közleménye alapján, akik csütörtök reggel a terület fölött végigrepülve mérték fel a helyzetet.

A Reykjanes-félszigeten fekvő vulkán hetek óta fokozódó szeizmikus tevékenység után hétfőn tört ki, több mint 100 méter magasba forró hamut és lávát kilövellve.

Az izlandi meteorológiai szolgálat csütörtöki közleményében azt írja, hogy a lávaáradat az éjszaka folyamán láthatóan csökkent, de még túl korai lenne befejezettnek nyilvánítani a kitörést.

A tűzhányó fölött átrepülő tudósok megerősítették, hogy nem észlelhető vulkáni aktivitás, és úgy tűnik, hogy a tűz kialudt a kráterekben, de a lávamező továbbra is izzik.

A lávafolyam folyamatos mérséklődése a szakértők szerint csökkenti az esélyét egy olyan nemzetközi légiközlekedési káosz kialakulásának, amelyet egy másik, ugyanezen a szigeten található vulkánkitörés idézett elő 2010-ben.

A hétfői kitörés körülbelül 4 kilométeres repedést hasított a földfelszínbe három kilométerre Grindavík városától. A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Grindavík négyezer lakosát november elején kellett evakuálni a tűzhányó kezdeti aktivitása miatt, a településen élők azonban csütörtökön nappalra visszatérhettek a városba.

Kapcsolódó
Döbbenetes videón az izlandi vulkánkitörés
Megörökítették a tűzhányóból előszökő lávafolyamokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik