Tudomány

Útfelújítás közben akadtak a rejtélyes csontvázra Angliában

MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Hogyan került egy 2000 éve a mai Dél-Oroszország területén született fiatalember holtteste az angol vidékre? Egy új tanulmány szerzői választ találtak erre az izgalmas kérdésre – írja a BBC.

A teljes és jó állapotban fennmaradt csontvázat egy útfelújítási munkálatokat megelőző ásatás során fedezték fel, a férfit egyedül és tárgyak nélkül temették el.

Az elhunytat Krisztus után 126 és 228 között, Britannia római megszállásának idején helyezhették végső nyugalomra a mai Cambridgeshire megyében.

A DNS-vizsgálatok szerint egy ókori nomád nép, a szarmaták tagja lehetett, akik iráni nyelvet beszélő emberek voltak és kivételes lovagló képességeikről ismertek. Ez a népcsoport a Római Birodalom határán, a mai Örményország, Dél-Oroszország és Dél-Kelet-Ukrajna területén éltek. De hogyan került olyan messziről a Brit-szigetekre a fiatal férfi?

Marina Silva et al. / Current Biology

Ennek megválaszolásához a kutatók alaposan megvizsgáltak a csontváz fogait. Az emberek rágószervei ugyanis megőriznek olyan kémiai információkat, amelyek segítségével megállapítható, hogy milyen táplálékokat fogyasztottak bizonyos életszakaszokban.

Amint az analízis kimutatta, az alany 6 éves koráig a szarmaták területeire jellemző ételeket evett, tehát gyerekkorát valószínűleg ott töltötte. Később azonban egyre inkább Nyugat-Európában termő gabonaféléket fogyasztott.

A szakértők úgy vélik, hogy a férfi maga vándorolt el szülőföldjéről, amikor felnőtt, majd a római hadsereg lovasságának tagjaként telepítették Nagy-Britanniába, ahol élete hátralevő részét töltötte.

Kapcsolódó
Megfejtették az ősi halott rejtélyét
A 2000 éves holttestet különös módon temették el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik