Tudomány

Titokzatos istennő templomára bukkantak

Muzaffer Çağlıyaner / AA
Muzaffer Çağlıyaner / AA

Ősi templom maradványaira bukkantak Törökországban – írja az Arkeonews. Az épületet a Kastabala nevű romvárosban fedezték fel.

Kastabala egy történelmi jelentőségű település, amely már a hettiták és az asszírok korában is létezett, és fontos kulturális központja volt az ókori görög és római kornak is. A most megtalált szentélyt feltehetőleg Anatólia legősibb őslakosai, a luwik építették Krisztus előtt 540 környékén istennőjük, Kubaba tiszteletére.

Kubaba istennőt általában méltóságteljes, palástot viselő és kezében tükröt tartó alakként ábrázolták, azonban arról keveset tudni, hogy milyen személyiséget társítottak hozzá, illetve mi miatt imádták.

Faris Demir, az ásatások vezetője elmondta, a felfedezés nagyon izgalmas, hiszen ezelőtt egyik régész sem bukkant még Kubaba számára készült templomra a térségben. A szakértő úgy véli, hogy a romok alapos feltárásával eddig ismeretlen információkat tudhatnak meg, valamint azt is elárulta, hogy az épületben a papok mezítláb sétálhattak forró szenen szertartásos keretek közt.

Kapcsolódó
Elveszett középkori épületet találtak Magyarországon
Egy térkép segítségével sikerült rábukkanniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik