Tudomány

Lefejezett, ősi tengeri szörnyre bukkantak

Egy leharapott fejű, 240 millió éves óriási ragadozó fosszíliájára bukkantak – írja a Live Science. Úgy tűnik, az állattal egy még nagyobb és erősebb ragadozó végzett.

A támadás során a zsákmány nyaka kettészakadt. Az állat a Tanystropheus hydroides fajhoz tartozott, az ilyen tengeri hüllők akár 6 méter hosszúra is megnőhettek, nyakuk pedig akár háromszor hosszabb lehetett törzsüknél.

A különleges kövületet a Monte San Giorgio nevű lelőhelyen tárták fel, amely a svájci-olasz határnál fekszik. A területen számos, a középső triász idejéből származó tengeriállat-fosszília található.

Stephan Spiekman, a Stuttgarti Állami Természettudományi Múzeum paleontológusa a svájci Zürichi Egyetem Paleontológiai Múzeumában végzett doktori munkája részeként két Tanystropheust vizsgált. Az első a T. hydroides, míg a második a T. longobardicus – utóbbi egy kisebb faj volt, amely körülbelül 1,5 méter hosszú lehetett. A leletek közelebbi vizsgálata azt mutatta, hogy a nyakat mindkét esetben átharapták.

Úgy tűnik, az állatokkal egy még nagyobb ragadozó végzett, amely a test gyenge pontját, a nyakat vette célba.

A kutatók fognyomokat is észleltek, a támadó fentről csaphatott le, és egyetlen harapással ölhette meg zsákmányát. A prédák törzse nem maradt fenn, a ragadozó talán elfogyasztotta azt.

Hogy pontosan mi ölte meg az állatokat, azt nem tudni. A lehetséges gyanúsítottak közé tartozik a Nothosaurus giganteus, egy hatalmas hüllő, amely akár 7 méteresre is megnőhetett.

Roc Olivé (Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)/FECYT / CC BY-SA

Bár a hosszú, vékony nyak gyengének tűnhet, a triászban több hüllőnél is kifejlődött ez a vonás. Ez arra utal, hogy a korszakban ennek a formának komoly haszna volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik