Tudomány

Levágták a magyar bíboros fülét

Alvincz Castle / Getty Images
Alvincz Castle / Getty Images

Fráter György bíboros, erdélyi vajda 1551. december 17-én halt meg. A három részre szakadt Magyarország keleti felének vezetőjét I. Ferdinánd magyar király jóváhagyásával gyilkolták meg – írja a Rubicon.

Szerzetesből vajda

Györgyöt horvát kisnemesi szülei már 10 évesen Corvin János szolgálatába adták apródnak, annak halála után pedig Szapolyai János vajdához került. Később katonai pályára lépett, majd szerzetesnek állt, ahol kitűnt éles eszével és műveltségével.

A férfi 45 éves kora körül visszatért Szapolyai szolgálatába, aki időközben Magyarország trónjára emelkedett. Tehetségének köszönhetően György barát hamarosan az uralkodó legfőbb tanácsadója lett, majd kincstartói, főkancellári, illetve váradi püspöki méltóságot is kapott, a király halála után pedig ő lett az ország vezetője.

Kormányzóként egyességet kötött Habsburg Ferdinánddal, és felajánlotta neki a magyar koronát a Budát elfoglaló törökök kiűzéséért cserébe. Az újdonsült király erdélyi vajdának nevezte ki Györgyöt, aki később a bíborosi címet is kiérdemelte.

Brutális gyilkosság

György és Ferdinánd viszonya 1551 végére viszont megromlott, ugyanis a vajda barátságos lépéseket tett a törökök felé, amelyek okot adtak a félreállítására. Ferdinánd jóváhagyásával 1551. december 17-én egy Marco Aurelia Ferrari nevű férfit bíztak meg a bíboros megölésével. A beszámolók szerint György barát halálát lövések és tőrdöfések okozták, gyilkosa pedig egyik fülét is levágta, hogy ezzel bizonyítsa a szörnyű tett végrehajtását Ferdinándnak. Mint később kiderült, György kivégzése hatalmas hiba volt, ugyanis nélküle Ferdinánd képtelen volt megakadályozni I. Szulejmán 1552. évi bosszúhadjáratát, és Erdélyt sem bírta sokáig kézben tartani.

Kapcsolódó
Lándzsára tűzték a magyar király fejét
Az ő meggondolatlansága miatt bukott el az egész keresztes hadjárat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik