Tudomány

Lehet fehér az idei karácsony?

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Olyan változékony a helyzet, hogy biztosat nem lehet mondani, de van remény. Mutatjuk.

Romantikus elképzeléseink szerint a karácsony akkor a legszebb, ha hó fedi a tájat, és legalább szenteste sűrű, nagy pelyhekben hull a hó. A fehér karácsony iránti vágyat kevésbé a tapasztalat, mint inkább a filmek és a legkülönfélébb ábrázolások hajtják, amelyek a sarkkör környéki állapotokat idealizálják.

Normál esetben ugyanis hazánkban átlagosan minden harmadik karácsonyra volt jellemző a hó, ám a klímaváltozás hatására ez az átlag már 5-10 év

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ettől függetlenül persze a reményt nem adjuk fel, sőt, a november végi, december eleji nagyobb havazások még táplálhatják is. Az időjárás azonban rendkívül gyorsan és erős szélsőségek között változik, a meteorológusok örökérvényű válasza a fehér karácsonyra általában az, hogy 50 százalék: vagy igen, vagy nem.

Hideg kell és csapadék

Ahogy közeledik december 24., ennél azért árnyaltabb képet is kaphatunk, hiszen pontosan ismerjük azt az időjárási helyzetet, ami az év ezen szakaszában hideg és csapadékos időt okoz a Kárpát-medencében. Ez pedig egy anticiklon kialakulása Nyugat-Északnyugat-Európa felett.

A légköri képződmény egyrészt útját állja az enyhe, óceáni légtömegek beáramlásának nyugatról, másrészt az óramutató járásával megegyező forgásának köszönhetően hideg, sarkvidéki légtömegeket szállít a kontinens középső tájaira. Itt aztán keveredik a Földközi-tenger melegebb, páradús levegőjével: a víz kicsapódik, csapadék képződik, ami a lent uralkodó hideg miatt hó formájában éri el a felszínt.

Egyszerűen hangzik, de ritkán jön össze a tökéletes arány és időzítés. Talán sokan emlékeznek még rá, hogy tavaly gyakorlatilag tavaszias idő uralkodott karácsonykor országosan 10 fok körüli értékekkel, 24-én pedig 13,1 fokkal Budapesten megdőlt a melegrekord.

Nagy Borbála / 24.hu

Mi várható idén?

Ami 2023-at illeti, a bevezető jól sikerült: rég tapasztaltunk olyan nagy területet érintő, jelentős havazást, mint az ősz végi és tél eleji napokban. Most vasárnap, december 11-én azonban komoly változás történt. Megszűnt az északias áramlás, helyette nyugatról egy melegfront vonult át rajtunk, a gyors melegedés kedden már 11-12 Celsius-fokos maximumokat hozott, és az éjszakai fagy is megszűnt.

A folytatás nagyon változékonynak ígérkezik, ami hullámokban érkező csapadékot, felmelegedéseket és lehűléseket jelent. Némi bizakodásra ad okot ugyanakkor a modellek eredményeiben rejlő ellentmondás, ez alapján Molnár László szerint:

Jelenleg olyan 30 százalék az esélye annak, hogy hidegebb, télies karácsonyunk lesz.

De ez csak az egyik tényező, a csapadékot most még sansztalan megjósolni – tizedfokokon múlhat, hogy hó vagy eső formájában hullik, ami hullik. A másik, 70 százalék valószínűségű forgatókönyv szerint pedig nyugati áramlás hoz szeles, záporokkal tarkított időt az ünnepre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik