Tudomány

Hatalmas becsapódási kráter rejtőzik a dzsungel mélyén

ArtRachen01 / Getty Images
ArtRachen01 / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján megtalálhatták a legutolsó nagy aszteroida-becsapódás helyszínét – írja az IFLScience. A potenciális kráter Laosz déli részén, a dzsungelben rejtőzhet.

Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában rengeteg kőzetanyag keletkezett, amikor 789 ezer évvel ezelőtt egy kisbolygó ütközött a Földnek. A tektit néven ismert, üveges kőzet jelentősen szétszóródott ekkor, még Madagaszkárt és az Antarktiszt is elérte.

A régebbi, nagyobb becsapódásokkal még több anyag jöhetett létre, ezek azonban mára többnyire eltemetődtek. Az ausztráliai és ázsiai tektitmezők elég frissek ahhoz, hogy sok helyen még mindig láthatóak legyenek.

Ahhoz, hogy a kőzetek ilyen széles körben elterjedjenek, az eseménynek hatalmasnak kellett lennie, a krátert ugyanakkor eddig nem fedezték fel. A szakértők most úgy vélik, a mélyedés a laoszi Bolaven-fennsíkon lehet.

A geológiai adottságok, a sűrű esőerdő és a világ egyik politikailag legelszigeteltebb országának kombinációja az, ami megnehezítette a lokalizációt.

Kerry Sieh, a Nanyangi Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái szerint a háborúkból hátramaradt, fel nem robbant tüzérségi eszközök évtizedekig akadályozták a terepmunkát.

A szakértők már 1983-ban észleltek egy kavicslerakódást, amely a vietnámi tektitektől nem messze fekszik. A kutatók úgy vélték, ezen réteg a becsapódás után hullott le az égből.

Sieh csapatával most a lerakódásból kiindulva lokalizálta az ütközés potenciális helyét. Az elképzelés, hogy a kráter a környéken lapul, már korábban is felmerült, ám a bizonyítékok nem voltak meggyőzőek.

A kutatók öt különböző adathalmaz segítségével gyűjtöttek bizonyítékokat. A szakértők többek között azt fedezték fel, hogy noha a megfelelő korú tektitek több ezer kilométerre is fellelhetőek, a legnagyobb mennyiségben ép a térségben vannak jelen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik