Tudomány

Korábban nem látott meteorzápor alakulhat ki

Cavan Images / Getty Images (Illusztráció)
Cavan Images / Getty Images (Illusztráció)

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján december 12-én korábban nem látott meteorrajjal találkozhat a Föld – írja az IFLScience. A jelenség hátterében a 46P/Wirtanen üstökös állhat, amely 1974-ben megközelítette a Napot, pornyomot hagyva maga után.

Bolygónk évről évre találkozik olyan törmeléksávokkal, amelyeknek szemcséi a légkörbe belépve fényjelenségeket, „hullócsillagokat” alakítanak ki. Ezen törmelékcsoportokra meteorrajokként hivatkoznak, a legismertebb közülük talán a Perseidáké, amely nyáron érkezik. Egy kivételt leszámítva mindegyik meteorraj üstökösökhöz köthető.

A szakértők most arra számítanak, hogy december 12-én egy eddig nem látott raj maximuma alakulhat ki, igaz, az esemény hazánkból nem lesz észlelhető.

Érdemes hozzátenni, hogy az eredményeket független kutatók még nem ellenőrizték.

Az adatok alapján az új csillaghullás meteorjai nem lesznek különösebben fényesek, lassúságuk miatt viszont hosszú ideig megfigyelhetőek maradhatnak az égbolton. Az is elképzelhető, hogy a rajnak sok tagja lesz.

A csúcs magyar idő szerint december 12-én, 8:00 és 12:30 között várható. Az előrejelzés alapján a meteorzápor radiánsa a Vitorla vagy a Hajófara csillagképben lesz, valahol a 38. és 44. déli fok között. Az esemény így hazánk területéről nem lesz észlelhető.

Kapcsolódó
Elkezdődött az év egyik legszebb csillaghullása
A Geminidák meteorzápora idén december 13-14-én fogja elérni maximumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik