Tudomány

Elkezdődött az év egyik legszebb csillaghullása

wenbin / Getty Images
wenbin / Getty Images

Elkezdődött az egyik legszebb őszi meteorzápor, amelyet a Geminidák raja idéz elő – írja az Independent. A meteorok minden évben november végén érkeznek meg, igazán látványossá pedig december közepe felé válnak.

Idén a csúcs december 13-14-ére esik, a maximum alatt ideális körülmények között legfeljebb száz fényjelenség tűnhet fel az égen.

A meteorhullás egészen december 24-ig lesz észlelhető lesz, igaz, a hónap végéhez közeledve egyre kisebb intenzitással.

A meteorrajok többségét üstökösökről leváló törmelékek alkotják, amikor a Föld áthalad a szemcséken, a légkörbe belépő darabkák megsemmisülnek, fényeket alakítva ki. A kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy a Geminidák más módon, talán objektumok ütközésével jöhettek létre.

A meteorraj egyébként az egyik legszebb és legmegbízhatóbb éves csillaghullásért felelős. A megfigyelést ajánlott éjszaka vagy a hajnal előtti órákban, a fényszennyezéstől távol végezni. Érdemes észben tartani, hogy a szemnek nagyjából 20-30 percre van szüksége, amíg kellőképpen alkalmazkodik a sötéthez.

A legtöbb meteorra a maximum idején számíthatunk. Hogy mennyire lesz felhős az ég december 13-14-én, azt egyelőre lehetetlenség megmondani, a holdciklusból adódóan azonban a természetes fényszint alacsony lesz, ami kedvezni fog az észlelésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik