Tudomány

Korábban nem látott vírus fertőzött embert

Brian Keith Lorraine / Getty Images
Brian Keith Lorraine / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján egy korábban nem látott vírus fertőzött meg egy férfit a perui esőerdőben – írja az IFLScience. A kórokozó a régióban gyakori trópusi betegségekhez, így a dengue-lázhoz és a maláriához hasonló fertőzést idéz elő. Noha egyelőre egy esetről tudni, a vírus valószínűleg még mindig jelen van a térségben.

Az érintett megbetegedést egy 20 éves férfinál észlelték, miután 2019. június 25-én felvették egy, a közép-perui Chanchamayo városában található kórházba. A páciens magas lázat, hidegrázást, rossz közérzetet, izomfájdalmat, ízületi merevséget, fejfájást, álmosságot, erős fényérzékenységet és szemfájdalmat tapasztalt.

Ezek viszonylag gyakori panaszok dél-amerikai trópusi betegségek esetén.

A férfi vérmintáinak laboratóriumi vizsgálata azonban valami egészen furcsát mutatott ki: egy új flebovírus-variánst.

A legismertebb flebovírus a Rift Valley-láz kórokozója, ez egy igen veszélyes, szúnyogok által terjesztett vírus, amely a szubszaharai Afrikában háziasított állatokban, például szarvasmarhákban, bivalyokban, juhokban, kecskékben és tevékben fordul elő.

Az újonnan azonosított kórokozó viszont egészen más. A genetikai elemzés szerint egy Echarate flebovírusról van szó, amely egy még nem azonosított flebovírus génjeit vette át természetes úton, genetikai rekombináció révén.

A kutatók úgy vélik, a vírus most is kering Közép-Peru dzsungeleiben, az viszont nem világos, hogy mennyire gyakori, illetve hogy milyen állat hordozhatja. A helyzet alaposabb megértéséhez, a potenciális vektorok és rezervoárok megtalálásához ökológiai vizsgálatokra lesz szükség.

Úgy tűnik egyébként, hogy a vírus okozta kockázat alacsony, a most leírt fertőzés óta több mint négy év telt el, újabb esetet azonban nem regisztráltak. A friss tanulmány ennek ellenére igazolja, hogy rengeteg ismeretlen kórokozó rejtőzik még a természetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik