Tudomány

Geomágneses vihar csaphat le a Földre

DrPixel / Getty Images
DrPixel / Getty Images

Mérsékelt erejű geomágneses viharokra számíthatunk a következő napokban – írja az IFLScience. A NASA Solar Dynamics Observatory (SDO) műholdja december 2-4. között egy nagy napfoltot örökített meg. Bár a régió megjelenése kissé nyugtalanító lehet, nem kell aggódni miatta.

A napfoltok olyan területek, ahol csillagunk mágneses mezeje körülbelül 2500-szor erősebb, mint a földi, és sokkal erősebb, mint a Nap többi részén. Az erős mágneses mező miatt a mágneses nyomás megnő, míg a környező légköri nyomás csökken. Ez a környezethez képest mérsékli a hőmérsékletet, mert a koncentrált mágneses tér gátolja a forró, új gázok felszínre történő áramlását.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal szerint december 4-én délutántól kisebb-nagyobb geomágneses viharok alakulhatnak ki.

A Nap aktivitása egy nagyjából 11 éves ciklust követ, amelynek vannak nyugodtabb és hevesebb periódusai. Csillagunk tevékenysége mostanában egyre fokozódik, a szoláris maximumot 2024 januárja és októbere között érhetjük el.

A naptevékenység bolygónkra is kihat, a csillagból érkező töltött részecskék extrém esetben például áramkimaradásokat idézhetnek elő, de a sarkifény-jelenséget is felerősíthetik. Idén novemberben egy geomágneses vihar során a sarki fény még Magyarország területéről is látható volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik