A nyers hús miatt veszélyes és nehezen elpusztítható baktériumok kerülhetnek az emberek és a haszonállatok szervezetébe – írja a Science Alert.
A szakértők jelezték, szoros összefüggést talált a nyers hússal etetett kutyák és a széles spektrumú ciprofloxacin antibiotikummal szemben rezisztens Escherichia coli baceriát ürítő kutyák között. A One Health szakmai lapban megjelent tanulmány szerint a Bristoli Egyetem kutatói 600 egészséges háziállaton végzett vizsgálat után állapították meg ezt.
A Bristoli Egyetem szakértői szerint emiatt érdemes meggondolni, hogy a kutyatartók ne nyers ételekkel etessék háziállataikat. Emellett felhívták a figyelmet, hogy csökkenteni kéne az antibiotikumok használatát azokon a farmokon, ahonnan a kutyatápok származnak, mivel ez a gyakorlat elősegíti az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.
Az E. coli az emberek és az állatok egészséges bélmikrobiomjának részét képezi. Bár a legtöbb törzs ártalmatlan, egyesek problémát okozhatnak, különösen a legyengült immunrendszerrel találkozva. Amennyiben viszont fertőzés lép fel, sürgős antibiotikumos kezelést igényel.