Tudomány

Máig rejtély, hogyan vált kísértethajóvá a Mary Celeste

A talán leghírhedtebb kísértethajó, a Mary Celeste kereskedőhajóként kezdte karrierjét 1861-ben az Atlanti-óceánon. Ekkor még Amazon néven futott, és nem a szerencséjéről volt híres. Már a legelső útján életét vesztette a kapitánya, majd két ütközés és egy tűzeset rongálta meg a kétárbocost. Végül 1867-ben zátonyra futott, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy tulajdonosai potom áron megváltak tőle – írja a Rubicon.hu.

Emberek nélkül sodródott az óceánon

Az új, New York-i tulajdonosok, James H. Winchester és Benjamin Briggs helyrehozatták, majd Mary Celeste néven állították újra szolgálatba a Földközi-tenger térségével kereskedtek. A nagy megrendelés 1872 őszén futott be, 1701 hordónyi amerikai etanolt kellet Genovába szállítani, visszafelé pedig kiváló minőségű bort vitt volna Amerikába. A rakomány értéke meghaladta a 35 ezer dollárt, ezért a tapasztalt és megbízható Benjamin Briggs maga állt a héttagú személyzet élére, az útra feleségét és lányát is magával vitte: a Mary Celeste november 7-én, 10 fővel a fedélzetén futott ki Staten Island kikötőjéből.

27 nappal később pedig, december 4-én mintegy 1000 kilométerre a portugál partoktól már üresen sodródott az óceánon.

A Dei Gratia kereskedőhajó talált rá, a fedélzetére lépő tengerészeket meglepő látvány fogadta: az etanollal töltött hordók és az utasok értéktárgyai érintetlenül álltak, a hajónapló nyitva feküdt az asztalon, a raktárban pedig mintegy fél évre elegendő élelem volt. Az embereken kívül a hajóról hiányzott a mentőcsónak és több, a tájékozódáshoz szükséges műszer hiányzott. A Dei Gratia Gibraltárra vontatta a Mary Celeste-et, a hol több hónapig tartó nyomozás kezdődött.

Wikipedia A Mary Celeste 1861-ben

Nincs magyarázat

Magyarázat végül nem született. A kalóztámadást kizárták, hiszen nem voltak harcra utaló nyomok, és az értéktárgyak sem hiányoztak. Valószínű, hogy Briggs az utazás egy szakaszában végveszélyben érezte, és kiüríttette a hajót, ennek konkrét okait azonban a szakértők mindmáig nem tudták megfejteni. Egyesek tengerrengéssel, vagy a szivattyú és a hajóóra meghibásodásával, mások az út során szivárgó etanol miatt kialakuló esetleges robbanásveszéllyel magyarázták.

A Mary Celeste utasai közül soha senki nem ért partot, így hamarosan valóságos legenda szövődött a „szellemhajó” köré. Briggsék eltűnésének valódi okai valószínűleg éppen olyan prózaiak lehetnek, mint a híres kétárbocos pusztulásának körülményei, mely végül – 1885-ben – egy kudarcba fulladt biztosítási csalás „díszleteként” süllyedt el Haiti partjainál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik