Tudomány

Miben más a férfi és a női agy?

Jake Olimb / Getty Images
Jake Olimb / Getty Images

Régóta foglalkoztatja a közvéleményt és a kutatókat is az a kérdés, hogy van-e különbség a női és férfi agy között – írja az IFLScience.

A kérdés nagyjából akkor került előtérbe, amikor a 19. században megkezdődtek a női egyenjogúsági mozgalmak. Az elképzelés ekkor még rendkívül egyszerű volt: a nagyobb agy nagyobb intelligenciát jelent. Ez alapján számos olyan mérés született, amelyek szerint a férfiak előnyben vannak.

Ennek azonban egyszerű oka van, márpedig, hogy a férfiaknak átlagosan nagyobb a testük, és így egyes szerveik is. A durva átlagokat nézve egy férfi agya hét százalékkal nagyobb egy nőénél. Ezt a kutatók azonban sokáig a szexista sztereotípiák megerősítésére használták.

A nők agya azonban, mint később kiderült, több gráfelméleti tulajdonságban „jobb”, mint a férfiaké: ha valamely agyféltekéjüket bárhogy megfelezzük, a két darab közt erősebb a kapcsolat, több él köti őket össze.

Ennek kapcsán felmerült, hogy férfiak esetében azért találtak kevesebb agyi kapcsolatot, mert a hosszabb agyi pályák nyomon követése nehezebb, mint a rövidebbeké. Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának korábbi kutatása szerint azonban az agyi különbségek valóban nemi különbségekre vezethetők vissza.

Grolmusz Vince csapatával 413 ember esetében vizsgálta meg az agyi kapcsolatokat leíró gráfokat, az eredmények pedig arra engedtek következtetni, hogy a férfiak sűrűn összekapcsolt agyi területeinek sokfélesége, változékonysága kisebb, mint a nőké.

Ezen kívül számos dolog befolyásolhatja a férfi és a női agy alakulását a társadalmi normáktól a neveltetésig. Több különbség is létezik, amit a két nem agyának eltérő felépítése, működése magyaráz. Egyelőre tehát csak remélhetjük, hogy a jövőben a tudományágak összefogásának köszönhetően végre teljesül a férfiak és a nők örök legfőbb vágya: megérteni a másik felet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik