Tudomány

Őskori fegyvergyárra bukkantak Izraelben

Israel Antiquities Authority / Facebook
Israel Antiquities Authority / Facebook

A fegyverek tömeggyártásának legősibb ismert nyomait fedezték fel Izraelben – írja a Heritage Daily. A kutatók több száz, szinte teljesen egyforma parittyakövet találtak, amelyek a kőrézkorból származnak.

A 424 kő mindegyikének hasonlóak a paraméterei: körülbelül 55 milliméter hosszúak, 321 milliméter szélesek és 60 grammot nyomnak. A szakértők szerint mindez arra utal, hogy akár már 7200 éve is sorozatgyárthatták a fegyvereket.

A parittyalőszerként alkalmazott köveket speciális eljárás segítségével formázták és simították, hogy minél hatékonyabban lehessen kilőni azokat.

Israel Antiquities Authority / Facebook

A régészek már korábban is találtak Izraelben hasonló köveket, de sosem ilyen sokat, ennyire kis területen. Szerintük ez egyértelműen arra utal, hogy nagyipari mennyiségben állították elő a lövedékeket, és nagy gondot fordítottak arra, hogy pontosak és halálosak legyenek az elkészült „termékek”. Mindez pedig azt is valószínűvé teszi, hogy csatákhoz készültek, ezért a felfedezés egyben a legősibb bizonyíték a térségben vívott háborúkra is.

Kapcsolódó
Ritka, ősi fegyverekre bukkantak fémkeresőkkel
Angliában találtak rá a római kori kardokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik