Tudomány

Meteorit talált el egy autót Franciaországban

Handout / DDSP 67 / AFP
Handout / DDSP 67 / AFP

Egy meteorit találhatott el egy autót Franciaországban, átütve a jármű tetejét – írja a Metro. Az eset hétfőn, a korai órákban történt Strasbourg-ban, a tűzoltókat egy füstölgő autó miatt riasztották.

Az érintett Renault Clio tetején egy 50 centiméter átmérőjű lyuk volt, ablakai pedig kitörtek.

Matthieu Colobert tűzoltóparancsnok szerint a jármű alváza és üzemanyagtartálya is érintett volt. A balesetben senki sem sérült meg.

Radioaktivitást nem mutattak ki a környéken – a meteoritok sugárzási szintje jellemzően megegyezik a földi kőzetekével. Az objektum a kocsiban nem került elő, az űrkőzet vagy nagyon kicsi volt, vagy a becsapódás elejétől széthullott. Egy másik magyarázat, hogy egy, a közelben megtalált, nagyjából 2 centiméter hosszú kavics a meteorit. Colobert szerint a kődarab úgy néz ki, mintha égett fa lenne, és meglehetősen könnyű.

Hogy az objektum valóban meteorit, egyelőre nem bizonyított. Dr. Tim Gregory brit meteoritszakértő nincs meggyőzve az űrbéli eredetről, annak alátámasztásához kémiai vizsgálatok szükségesek. Dr. Greg Brown, a Greenwichi Királyi Obszervatórium munkatársa szerint egyelőre kevés a rendelkezésre álló információ, de bizonyosan nem lehetetlen, hogy egy űrkőzet csapódott be.

Annak esélye, hogy egy meteorit lakott területen érje el a felszínt, és el is találjon valamit vagy valakit, igen kicsi. Ennek ellenére ismertek esetek, idén tavasszal például egy New Jersey-i házba csapódott egy objektum, nyáron pedig egy francia nőt talált el egy visszapattanó űrkőzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik