Tudomány

Magyar találmány teheti eredményesebbé a mesterséges megtermékenyítést

iLexx / Getty Images
iLexx / Getty Images

A mesterséges megtermékenyítés során beültetetendő legéletképesebb embrió kiválasztását segítő berendezés kifejlesztésén dolgoznak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei — írja az MTI a baranya vármegyei felsőoktatási intézmény közleménye alapján.

Az egyetem szerint bár a mesterséges megtermékenyítéssel megfogant magzatok száma a meddő párok egyre növekvő száma miatt világszerte nő, még mindig csak minden harmadik beültetés jár sikerrel, ráadásul ez az arány az anya életkorának előrehaladtával tovább csökken.

Ezért a PTE-n működő Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium munkatársai egy olyan inkubátor fejlesztésén dolgoznak, amely az embrió által kibocsájtott fotonok alapján képes kiválasztani a legéletképesebb embriót, ezzel is növelve a beültetés sikerének esélyét.

Bódis József vezető kutató felhívta a figyelmet, hogy az ikerterhességek nagyobb kockázata miatt a modern világban az egyetlen embrió beültetésével járó beavatkozások dominálnak és komoly szakmai, továbbá etikai kérdés, hogy az orvosok mely embriót választják ki és ültetik be.

Hozzátette: az embriók — mint minden élő sejt — bocsátanak ki elemi fényrészecskéket, fotonokat, az új berendezéssel pedig ezek mennyiségét lehet mérni; segítségével pedig ki lehet választani a legéletképesebb, így a beültetésre, és megtapadásra leginkább alkalmasabb embriókat.

A berendezés szabadalmi eljárását már elindították, a szakma részéről már most nagy érdeklődéssel várt eszköz tesztelése pedig 2024 elején kezdődhet meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik