Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) tudósai egy olyan fogkrémet vizsgálnak, amely segíthet megelőzni a mogyoróallergiával élő embereknél jelentkező súlyos reakciókat. A kísérleti terápia jelenleg az első humán klinikai vizsgálatán van túl, és a szakértők szerint eddig minden rendben van — írja az IFLScience.
A mogyoróallergia a lap szerint az egyik leggyakoribb táplálékallergia, amely az amerikai lakosság körülbelül 1-2 százalékát érinti. A szervezet e során tévesen káros anyagként azonosítja a mogyoróban lévő fehérjéket, és védekező választ indít ellenük. Az immunválasz enyhe, de kifejezetten súlyos is lehet: viszketést, csalánkiütést, gyulladást, légzési nehézséget és egyes esetekben életveszélyes anafilaxiát is okozhat.
Ennek során az emberek kis adagokban, hosszabb időn keresztül kapnak mogyorót, amely azt eredményezi, hogy az immunrendszerük fokozatosan egyre kevésbé lesz érzékeny a problémás fehérjére. Ezt a kezelési módot követi az ACAAI által kifejlesztett fogkrém is.
A teszteléshez 32, 18 és 55 év közötti mogyoróallergiás felnőttet gyűjtöttek össze. A résztvevőket két csoportba szedték: egyikük az említett fogkrémet, a másik pedig placebót — ezeket 48 héten keresztül adagoltak számukra. Az első teszteken bebizonyosodott, hogy a terápia biztonságos, és a résztvevők legrosszabb esetben is csak kisebb mellékhatásokat (például szájviszketést) érzékeltek. A tesztelés hamarosan gyermekek részvételével folytatódhat.