Tudomány

Ezért szeretnek titkolózni az emberek

Jacobs Stock Photography Ltd / Getty Images
Jacobs Stock Photography Ltd / Getty Images

Jó hatással lehet az emberekre a titkolózás egy új tanulmány szerint – írja a Psychology Today. Ez viszont csak akkor igaz, ha pozitív töltetű információkat hallgatunk el, mint például egy lánykérés, meglepetésnek szánt ajándékok vagy éppen a terhesség.

A kutatás szerint ilyen jellegű információk titokban tartása miatt az emberek energikusabbnak, boldogabbnak és élettel telibbnek érezhetik magukat.

A tanulmány szerzője, Michael Slepian elmondta, a legtöbb ember számára nagyon izgalmas jó híreket elhallgatni, ez idő alatt ugyanis gyakran jut eszükbe az az öröm, amelyet szerettei érezni fognak, amikor végre megtudják. Így tulajdonképpen olyan, mintha nem csak egyszer élnék át azt a pillanatot, amikor boldogságot okoznak a hozzátartozóiknak, hanem számtalan alkalommal, amely természetes jó érzéssel tölti el a titkolózókat.

A negatív titkok esetében persze éppen ellentétes a hatás, hiszen ha ilyesmit tartunk magunkban, akkor azon rágódunk megállas nélkül, hogy milyen rossz hatások fognak érni bennünket, ha kiderül. A szakértő szerint éppen ezért a negatív információkat többnyire kényszerből tartjuk magukban, amely tovább fokozza szorongásunkat, míg a jó híreket gyakran saját döntésünkből titkoljuk el.

Kapcsolódó
Ez történik a testünkkel, amikor félünk
Megmutatjuk, mi áll az összeszűkült gyomor és a légszomj érzésének hátterében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik