Tudomány

Lefejezett nőket és gyermekeket találtak egy ősi sírban

Lowell Georgia / Getty Images
Lowell Georgia / Getty Images

Egy friss tanulmány alapján lefejezett holttesteket találtak egy ősi, 4100-4400 éves kínai tömegsírban – írja az Arkeonews. A szakértők szerint az áldozatokat neolitikus fejvadászok mészárolták le.

A Honghe nevű lelőhelyen 41 koponya nélküli csontvázat tártak fel. A nyughelyet az 1990-es években fedezték fel, azóta több ásatás is zajlott itt. A legújabb feltáráson 68 holttestet találtak, köztük a lefejezett elhunytakét, emellett négy férfi koponyára bukkantak egy gödörben.

Szokatlan módon az összes áldozat nő vagy gyermek volt.

Minden csontvázon vágásnyomok láthatóak a nyakcsigolyákon. Az elkövetők valószínűleg csontnyelű, kőpengés késeket használtak, a jelek hasonlósága arra utal, hogy 32 gyilkosságot egyazon támadás során követtek el. A szakértők úgy vélik, tudatos fejvadászatról lehetett szó.

A fejvadászat számos ázsiai országban, különösen Délkelet-Ázsiában és a csendes-óceáni szigeteken elterjedt gyakorlat volt. A fejvadászatot gyakran rituális, társadalmi és területi tényezők kombinációja motiválta. A törzsek és az őslakos csoportok a fejek begyűjtésével spirituális hatalmat próbáltak szerezni, a riválisokkal szembeni dominanciájukat fejezték ki, illetve az ősök szellemeit igyekeztek csillapítani.

A honghei személyeket talán egy szertartás keretében ölték meg, lehetséges, hogy amikor a riválisok megtámadták a települést, kifejezetten a nőket és a gyerekeket vették célba. A másik magyarázat, hogy közösségek közötti rivalizálás állt a háttérben. Az ősi település körül három védelmi árkot is találtak, ami gyakori konfliktusokra utal.

A Honghéban élők túlnyomó többsége földműves, halász vagy vadász lehetett. A régészek azt feltételezik, hogy a támadás idején a férfiak távol jártak, visszatérve pedig felfedezték a mészárlást. Szeretteiket eltemették, majd elhagyták a települést.

A gödörben talált négy koponya trófea lehetett. Ezeket a hongheiek egy ellenséges törzstől gyűjthették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik