Tudomány

Ezért dobott az USA atombombát Kanadára

Bettmann / Getty Images
Bettmann / Getty Images

Hatalmas dörejre ébredtek a kanadai Rivière du Loup városának lakói 73 éve, 1950. november 10-én éjjel, az évek óta folyó hidegháború hangulatában pedig mindenki a legrosszabbra gondolt. A zajt egy amerikai atombomba okozta, ezt azonban az Egyesült Államok vezetése megpróbálta eltitkolni, így mindez csak több mint 30 évvel később derült ki – írja a Múlt-kor.

A különös esetért egy kanadai légibázisról az Egyesült Államokba hazatérő B–50 bombázó volt felelős, amelynek négy motorjából előbb egy, majd egy másik is meghibásodott. Ilyen helyzetben a biztonsági előírás szerint a járműnek meg kell szabadulnia a bombatehertől, ezért a személyzet beállította a szóban forgó fegyver önmegsemmisítő mechanizmusát, hogy az 3200 méterrel a felszín felett felrobbanjon. Ez be is következett, a bombázó pedig a legközelebbi amerikai légibázison biztonságosan földet ért.

A ledobott eszköz azonban nem egy egyszerű légibomba volt, hanem egy Mark 4 típusú atomfegyver, amely a Nagaszakira ledobott Mark 3 „Fat Man” továbbfejlesztett változata. 

Atomrobbanás azonban – szerencsére – nem történt, mivel a bomba nem volt felszerelve a maghasadást beindító plutóniummaggal, ezeket az alkatrészeket ugyanis nem tudták olyan gyorsan legyártani, hogy minden bombatestbe jusson belőle. Uránt azonban tartalmazott a fegyver, így 45 kilogrammnyi U-238-as uránizotóp szóródott szét a térségben, amely sosem került összegyűjtésre.

Kapcsolódó
Magyarok nélkül talán nem létezne atombomba
Albert Einstein három magyar tudóssal fogalmazott meg egy levelet az amerikai elnöknek, amelyben felhívták a figyelmét az atombombára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik