Tudomány

Ausztrália befogadja a klímaváltozás miatt víz alá kerülő tuvalui lakosokat

TORSTEN BLACKWOOD / AFP
TORSTEN BLACKWOOD / AFP

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök november 10-én bejelentette, hogy első lépésként évente 280 tuvalui lakos számára teszik lehetővé, hogy Ausztráliába költözzenek — írja az Euronews.

Tuvalu lakossága 11 ezer fő, és a tengerszinthez képest alacsonyan fekvő szigetei miatt különösen érzékeny a globális felmelegedésre. A szigetország a tengerszint emelkedése miatt az előrejelzések alapján az évszázad végéig víz alá kerül, a fővárosi térség 40 százaléka dagály idején pedig már most is víz alatt áll.

Az ausztrál miniszterelnök úttörőnek nevezte a friss megállapodást, és azt mondta, hogy a deklaráció üzenetértékű: Ausztrália a csendes-óceáni szigetek családjának része.

A megállapodás a Falepili Unió nevet viseli, ami tuvalui nyelven annyit tesz: jószomszédi viszony.

A megállapodás értelmében Ausztrália kötelezettséget vállalt arra is, hogy megvédi a csendes-óceáni országot a katonai agressziótól. Az ausztrál miniszterelnök egyébként jelezte, több támogatást is adna Tuvalu part menti alkalmazkodási projektjéhez, amelynek célja, hogy a Funafuti fősziget körüli területet mintegy 6 százalékkal bővítsék, és hogy így segítsenek a tuvaluiaknak szülőföldjükön maradni.

Az apró szigetország szeptemberben módosította alkotmányát, amely kimondja, hogy államisága örökre fennmarad – még akkor is, ha az éghajlatváltozás vagy bármely más katasztrófa hatásai miatt elveszíti fizikai területét. Emellett Tuvalu földrajzi jellegzetességeit, kultúráját és történelmét digitális formában is megörökítenék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik