Tudomány

Pár nap alatt jött létre egy új sziget

Illusztráció: Alexyz3d / Getty Images
Illusztráció: Alexyz3d / Getty Images

Október végén vulkánkitörés történt Japán partjainál a víz alatt. A magma a hónap végére elérte a tenger felszínét, amely végül egy új sziget formájában kezdett el felhalmozódni. Az Iōtō (Iwo Jima) partjairól látható képződmény az Ogasawara-szigetek része, és több mint 1000 kilométerre délre található Tokiótól, a Csendes-óceánban – írja az IFLScience.

Setsuya Nakada, a Tokiói Egyetem vulkanológusa szerint míg a korábbi szakaszban a fekete színű törmelék – mára megszilárdult magma – és a víz normális ütemben tört felfelé, november eleje óta a vulkáni hamu kibocsátása robbanásszerűvé vált.

Azokat a területeket, ahol nincs láva, el lehet tüntetni, ahol viszont van, az örökké megmaradhat.

— mondta a szakértő.

A világ óceánjain egyébként rendszeresen alakulnak ki új szigetek a hullámok alól feltörő vulkáni tevékenység hatására. Japánban például 2021 augusztusában is keletkezett egy új sziget, épp Iōtō partjainak közelében. Az ázsiai szigetország egyébként is a vulkáni tevékenység melegágya, mivel a Csendes-óceán azon részén fekszik, ahol a napjainkban aktív vulkánok kétharmada található.

A hivatalos statisztikák az év elejéig úgy tartották, hogy 6852 szigete van az országnak, azonban az év eleji újraszámolás során kiderült, hogy valószínűleg több mint a duplája, összesen körülbelül 14 125 szigettel rendelkezhet az ország. Ez a szám nőhetett most 14 126-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik