Tech

Hétezer új szigetet fedeztek fel Japánban

NORIAKI SASAKI / The Yomiuri Shimbun via AFP
NORIAKI SASAKI / The Yomiuri Shimbun via AFP

Több mint 7000 új szigetre bukkantak Japánban, köszönhetően az egyre fejlettebb térképtechnológiának – írja a CNN. A japán térinformatikai hatóság (GSI) 14 125 szigetet talált legfrissebb megfigyelése során, ami több mint duplája az 1987-ben rögzített 6852 szigetnek.

A hatalmas eltérésben a technológia fejlődése mellett az is komoly szerepet játszik, hogy a 35 évvel ezelőtti mérések során a parti őrség úgy döntött, nem veszi fel a térképre azokat a szigeteket, amelyek kerülete kisebb, mint 100 méter.

Ezen kívül nem tettek különbséget a kis szigetek csoportjai és a nagy önálló földdarabok között sem, ami ahhoz vezetett, hogy több ezer szigetet nem rögzítettek hivatalosan. A vulkáni aktivitásnak köszönhetően pedig újabb szigetek keletkeztek és tűntek el az elmúlt évtizedekben.

A hétezer újonnan rögzített sziget ténye nem változtatott az ország felségvizeinek kiterjedésén, ahogy a szárazföldi területe sem nőtt – csupán a térképek pontosságára volt hatással. Az újraszámolást még 2021-ben kezdeményezték a japán parlamentben, mondván ez egy rendkívül fontos közigazgatási kérdés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik