Tudomány

Lehet, hogy a dinók korában már jártak idegenek a Földön?

MediaProductions / Getty Images
MediaProductions / Getty Images

A Föld sokkal jobban észlelhető volt a potenciális idegen civilizációk számára a dinoszauruszok idején, mint napjainkban, derül ki a Cornell Egyetem tudósainak új tanulmányából.

A kutatócsoport a Föld evolúciójának utolsó 540 millió évét vizsgálta, mely során a bolygó légköre drámaian megváltozott. Ennek egyik példája, hogy évmilliárdokig nem volt tűz a Földön, ez csupán akkor jelent meg, amikor a cianobaktériumok elkezdtek energiát termelni a napfényből, oxigént juttatva a légkörbe. Ezt megelőzően a bolygó légköre nagyrészt metánból állt — írja az IFLScience.

Rebecca Payne asztrobiológus és geológus szerint a legérdekesebb a fanerozoikum vizsgálata.

Ez az eon csak a Föld történetének mintegy 12 százalékát teszi ki, de szinte az egész időszakot felöleli, amikor az élet összetettebb volt a mikrobáknál és a szivacsoknál.

Ebben az időszakban az oxigénszint körülbelül 15 és 30 százalék között ingadozott. És hogy ezt honnan tudjuk ilyen pontosan? Nos, úgy, hogy 13 százalék alatt nem égnek el a dolgok, 35 százalék felett pedig az anyag olyan jól ég, hogy az erdők nem lennének képesek fenntartani magukat.

Mivel a dinoszauruszok akkor szaporodtak el, amikor az oxigénszint 30 százalék körül tetőzött, ez arra utalhat, hogy ha egy másik bolygón is ilyen magas szintet találunk, akkor az olyan nagytestű élőlényeknek lehet a gazdája, mint amilyenek egykor a Földön is voltak.

A kutatócsoport szerint tehát két kémiai jelzőpár — az oxigén és a metán, illetve az ózon és a metán — sokkal jobban látható lehetett a Földön azoknak, akik esetleg 100-300 millió évvel ezelőtt élet után kutattak. Amellett, hogy ez az eredmény elárulja, hogyan nézhetett ki a bolygónk mások számára, azt is segíthet finomítani, hogy pontosan milyen paraméterekkel bíró exobolygót keresünk.

Kapcsolódó
Évmilliárdokig nem volt tűz a Földön
A víz mellett a tűz is különlegessé teszi a Földet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik