Tudomány

Évmilliárdokig nem volt tűz a Földön

Nick Fitzhardinge / Getty Images
Nick Fitzhardinge / Getty Images

A Föld jelenleg az egyetlen általunk ismert bolygó, ahol valaha is tűz alakult ki. Bár a Naprendszer legforróbb bolygójának, a Vénusznak a felszínén is vannak vulkánok, amelyek forró magmát lövelnek ki, ott még soha nem volt tűz. Hasonlóképp a Merkúron, a Jupiteren, vagy bármely más, minket körülvevő bolygón – írja az IFLScience.

A kutatók szerint persze a Földön sem volt mindig tűz, több milliárd évbe telt, mire annak feltételei kialakultak. Bár a vulkánok tűzszökőkutakat produkáltak, ez nem volt tényleges tűznek tekinthető.

Nagyjából 2,4 milliárd évvel ezelőtt a Föld légköre egy metánból álló sűrű köd volt, ami a bolygón kialakult bakteriális élet eredménye. Ezt követően jött a nagy oxidációs esemény, amikor az ősi cianobaktériumok elkezdtek energiát termelni a napfényből, oxigént bocsátva a légkörbe. Itt kezdett először molekuláris oxigén felhalmozódni a légkörben, ugyanakkor még mindig nem elegendő koncentrációban ahhoz, hogy égés történjen.

A szakértők szerint a nagy oxidációs esemény valószínűleg világméretű fagyba taszította a bolygót, mivel ez az oxigén destabilizálta a metánt, megtisztította azt, melynek eredményeként összeomlott az üvegházhatás. A Föld így hideggé és tűzmentessé vált. A tűzről szóló első fosszilis feljegyzésünk a középső ordovícium időszakából származik, több milliárd évvel későbbről.

A tűz kialakulásának szempontjából két számot érdemes kiemelni. Amennyiben 13 százaléknál kevesebb oxigén van, a növényi anyag nem ég el, ha viszont 35 százaléknál magasabb, akkor olyan jól ég, hogy az erdők nem képesek fenntartani magukat.

A 470 millió évvel ezelőtti ordovíciumban az első szárazföldi növények több oxigént termeltek, és végül elég koncentrációt hoztak létre ahhoz, hogy tüzet okozzanak. Végül, körülbelül 420 millió évvel ezelőttről származik a tűz első fosszilis bizonyítéka a Földről, a kőzetekben talált faszén révén. Az oxigénszint ingadozása miatt az első kiterjedt erdőtüzek mindössze 383 millió évvel ezelőtt keletkezhettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik