Tudomány

Szép lassan eltűnnek a Szaturnusz gyűrűi

Egy új vizsgálat alapján idővel eltűnhetnek a Szaturnusz ikonikus gyűrűi – írja a CNN. A kutatók a NASA Cassini missziójának adatait elemezték, az űrszonda 2004 és 2017 között keringett a gázóriás körül. A csapat három tanulmányban számolt be eredményeiről, amelyek itt, itt és itt érhetőek el.

A szakértők régóta vitatkoznak a gyűrűk koráról. A friss publikációk segíthetnek megválaszolni a kérdéseket.

„Megkerülhetetlen következtetésünk, hogy a Szaturnusz gyűrűi csillagászati mércével mérve viszonylag fiatalok, mindössze néhány százmillió évesek lehetnek” – mondta Richard Durisen, a Bloomingtoni Indianai Egyetem munkatársa. A kutatók úgy gondolják, hogy a hét gyűrű akkor alakult ki, amikor a Földön még dinoszauruszok éltek.

SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A Szaturnusz gyűrűi többnyire jégből állnak, csak kis részben tartalmaznak aszteroida-töredékekből és mikrometeoroidákból származó port. A Cassini küldetése végén 22-szer közelítette meg a Szaturnuszt, ekkor gyűrűin is áthaladt, értékes adatokat gyűjtve.

A kutatók azt is felmérték, hogy mennyi kozmikus por van a rendszerben. 13 év alatt a Cassini 163 ilyen szemcsét észlelt, ami jelentős „tisztaságra”, illetve fiatalságra utal.

Az is kiderült, hogy a belépő meteoroidok a bolygó felé tolják a gyűrű anyagát.

A struktúrák másodpercenként sok tonna tömeget veszítenek, úgy tűnik, hogy a gyűrűk csillagászati értelemben nem lesznek hosszú élettartamúak, legfeljebb néhány százmillió évig létezhetnek még.

Könnyen elképzelhető, hogy a múltban a Neptunusz és Uránusz gyűrűi is látványosabbak voltak, ám ezek is hasonló módon „elkoptak”.

Az, hogy a Szaturnusz gyűrűrendszere hogyan jött létre, továbbra is kérdéses. A későbbi missziók remélhetőleg segítenek majd megérteni a történetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik