Tudomány

Kozmikus sugárzás okozta egy légiutas-kísérő halálát

Yuichiro Chino / Getty Images
Yuichiro Chino / Getty Images

Kozmikus sugárzás miatt halt meg egy légiutas-kísérő a dél-koreai munkaügyi hatóság szerint. Ez az első azonosított üzemi haláleset, amelyért a kozmikus sugárzás felelős – írja az MTI.

A Korean Air Lines volt munkatársa gyomorrák következtében vesztette életét, amelyet az illeték hatóság által indított vizsgálat kozmikus sugárzás okozta.Az elhunyt 1995 és 2021 között dolgozott légiutas-kísérőként, és évente mintegy 1022 órát töltött a levegőben, amelynek felében hosszú távú járatokon utazott európai és amerikai célállomásokra. Az ilyen utak során a repülőgép gyakran halad el az Északi-sark közelében, ahol a kozmikus sugárzás általában a normál szint többszörösét is eléri, mivel ott jobban képesek behatolni az űrből érkező részecskék a Föld légkörébe.

A kozmikus sugárzás ugyan csekély mértékben van hatással az átlagos utazókra, az eset mégis aggodalmat váltott ki a légközlekedési szektor dolgozói körében. A helyi nukleáris biztonságért felelős bizottság mérése szerint a légiutas-kísérőket 2017 és 2021 között évente átlagosan 5,42 millisievert maximális sugárzás érte, ami a normál szint több mint ötszöröse.

A Korean Air az eljárásban azzal érvelt, hogy a repülőgépek személyzetének egyik tagját sem érte az évi megengedett 6 millisievertnél több sugárzás, valamint, hogy a meghalt légiutas-kísérő betegsége és a kozmikus sugárzás között nem bizonyított az összefüggés. A hatóság elutasította a légitársaság állításait, kijelentve, hogy jelentős a korreláció a betegség és az áldozatot az évek alatt ért, felhalmozódott sugárzás, továbbá a rendszeres hosszú távú repülés egyéb káros egészségi hatásai között.

Kapcsolódó
Kozmikus sugárzástól veszélyesek a zivatarok
Kozmikus sugárzás nélkül a villámok nem lennének képesek lecsapni a földre. Töltésük gyengébb, mint egy autó akkumulátoráé, mégis ölni képesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik