Tudomány

Ősi harcosok tömegsírját tárták fel

Dinodia Photo / Getty Images
Dinodia Photo / Getty Images

Több mint 5000 évvel ezelőtt emberek százait temették el egy tömegsírba a mai Spanyolország területén. A kutatóknak most sikerült alaposan megvizsgálniuk a hantban fekvő csonthalmot, és közben ősi háború nyomaira bukkantak – írja a Live Science.A Krisztus előtt 3380 és 3000 közöttről származó csontok mellett a régészek kőből készült nyílhegyekre, pengékre és baltákra is ráakadtak.

A lelőhelyet, benne több mint 300 csontvázzal 1991-ben fedezték fel, akkor úgy vélték egy tömegmészárlás áldozatainak maradványait találták meg, egy friss tanulmány szerint viszont háborút vívó harcosok nyugodhatnak a sírhelyen. Az új vizsgálatok eredményei arra mutatnak, hogy az áldozatok több különböző csatában vesztették életüket, amelyek között több hónap, vagy akár év is eltelhetett.

A november 2-án megjelent tanulmány készítői összesen 107 koponyasérülést fedeztek fel a maradványokon, amelyek többségét feltehetőleg kőbuzogányok, illetve bunkósbotok okozhattak. Emellett 22 sérülést találtak végtagokon, 25-öt pedig más testrészeken. A sebesülések túlnyomó többségét férfiak szenvedték el, ami a szakértők szerint arra mutat, hogy olyan csaták eredményei lehettek.

A kutatók ezek alapján úgy vélik, egy újkőkorszaki közösségek közötti fegyveres konfliktus nyomait rejti az ősi tömegsír. Ezek a közösségek párszáz emberből álltak, és főleg földműveléssel, illetve állattenyésztéssel foglalkoztak.

Kapcsolódó
Fegyvereivel eltemetett, ősi harcosra bukkantak
Igazi arzenál lapult a sírjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik