Tudomány

Rejtélyes módon tűnt el 100 csillag az égről

Erik Von Weber / Getty Images
Erik Von Weber / Getty Images

Nagyjából 100 csillag tűnt el rejtélyes módon az égboltról az elmúlt 70 évben, a kutatók egyelőre nem tudják, mi történhetett ezekkel az égitestekkel – írja az IFLScience. Előbb-utóbb minden csillag kialszik, pusztulásuk azonban általában látványos folyamat: az óriáscsillagok például először halványodni kezdenek, majd hatalmas szupernóva-robbanással múlnak ki, amely akár napokig is látható lehet a Földről.

A tudósok szerint elképzelhető, hogy a nyom nélkül eltűnő objektumoknál valamiért nem következett be szupernóva-robbanás, ilyesmi előfordulásának azonban csak 1 a 600 millióhoz az esélye, ezért valószínűtlen, hogy mind a 100 csillag esetében ez történt volna. A lehetséges magyarázatok közé tartozik az is, hogy egyszerűen közeli aszteroidák eltakarják az égitesteket előlünk, de

az sem kizárt, hogy a csillagok fényét egy idegen civilizáció technológiája, egy úgynevezett Dyson-gömb rejti el.

A Dyson-gömb olyan napkollektorokból álló szerkezet, amelyet egy csillag köré építhet fel egy fejlett faj, hogy energiához jusson. Ilyesmi persze csak elméletben létezik, és semmi jel nem utal arra, hogy hasonló erőmű valóban létezne.

Kapcsolódó
Tétlenül nézzük, ahogy elveszítjük az éjszakai égboltot
Nem ugyanazt az éjszakai égboltot látjuk, mint elődeink.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik