Tech

Ezért halványult el az ég egyik legfényesebb csillaga

2019-ben látványosan elhalványult a Földtől mintegy 530 fényévre fekvő Betelgeuse. A csillag elsötétülése azóta foglalkoztatja a kutatókat, egy új tanulmány most megmagyarázhatja a jelenséget – írja a Live Science.

A vörös szuperóriás az egyik legfényesebb objektum az éjszakai égen, a csillag az Orion csillagkép vállában található. A Betelgeuse élete végéhez közeledik, szupernóva-robbanását bolygónkról is megfigyelhetik majd – igaz, az eseményig akár még 100 ezer év is eltelhet.

A csillag 2019 végén kezdett el halványulni, 2020 februárjára a Földről nézve normál fényereje kétharmadát vesztette el. A folyamatot vizsgáló szakértők korábban arra jutottak, hogy a Betelgeuse nem robbanásra készül, hanem egy porfelhő takarta ki a fényét.

Javier Zayas Photography / Getty Images

Andrea Dupree, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa és kollégái a Hubble űrtávcső adatait elemezték. A csapat arra jutott, hogy a por a csillag felszínéből lökődött ki egy nagy, hűvös foltot hagyva hátra.

Egy több mint 1,6 millió kilométer átmérőjű anyagdarab emelkedhetett fel az égitest belsejéből egyfajta csillagrengést alakítva ki.

Az esemény hatására egy 400 milliószor nagyobb darab szakadhatott ki a Betelgeuse-ből, mint amekkora a Napból szokott koronakidobódásai során.

„A Betelgeuse továbbra is nagyon szokatlan dolgokat csinál, a belseje mintha pattogna” – mondta Dupree.

A kutató szerint ez a csillagtudomány egy feltérképezetlen területe, mint hozzátette, hasonlóan nagy kilökődést korábban nem láttak. A Hubble segítségével közvetlenül és részletesen vizsgálhatják a jelenséget. „Valós időben figyeljük a csillagevolúciót” – nyilatkozta Dupree.

A szakértők az űrtávcső mellett egyéb eszközök, így a Kanári-szigeteken működő STELLA Obszervatórium adatait is felhasználták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik