Tudomány

Az idei legbrutálisabb vihar csapott le Európára

Finnbarr Webster / Getty Images
Finnbarr Webster / Getty Images

Az év eddigi legnagyobb vihara érte el Európát – írja az MTI. A brit meteorológiai szolgálat csütörtöki beszámolója szerint a Ciarán nevű viharzóna elsősorban Írországot, Dél-Angliát, Walest és a Csatorna-szigeteket sújtja.

Az Atlanti-óceánról érkezett, kelet felé tartó vihart heves esőzés, helyenként jégeső, a déli partokon óránkénti 160 kilométeres sebességet meghaladó orkán kíséri.A délnyugat-angliai Cornwall megyében a helyi hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint hétezer lakóingatlanban szűnt meg az áramszolgáltatás, Dél-Angliában 350 iskola nem nyitott ki. Az angliai országutakat és autópályákat kezelő állami cég (National Highways) csütörtöki felhívásában azt kérte az autósoktól, hogy a déli országrészekben csak a legszükségesebb esetekben keljenek útra, és ha elindulnak, legyen náluk telefontöltő, élelmiszer, innivaló, takaró, zseblámpa, járművükben pedig bőséges mennyiségű üzemanyag.

A vihartól sújtott térségekben szünetel vagy akadozik a vasúti közlekedés, a kompjáratok többségét leállították. A vasúttársaságok közös felhívásukban arra kérték a London környéki térségek ingázóit, hogy ha lehetséges, csütörtökön otthonról dolgozzanak, mert valószínűtlen, hogy eljutnak londoni munkahelyükre.

A Csatorna-szigetek hatóságai kérték, hogy a lakosság hagyjon fel a pánikszerű vásárlásokkal, miután a vihar közeledtével kitört felvásárlási hullám miatt számos helyi szupermarket élelmiszerkészletei gyakorlatilag kifogytak.

A BBC élőközvetítésében több helyen áradásokról számolt be, ugyanakkor megjegyezték, hogy a széllökések gyengébbek, mint arra számítottak, és valószínűleg hamarabb meg is szűnnek majd, mint korábban hitték.

Kapcsolódó
Már látszik, mikor érkezik az igazi ősz
Szeles és rendkívül változékony napok után úgy tűnik, egy markáns hidegfront végre elhozza novembert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik