Tudomány

Sokaknál stresszt okozhat a rossz nyelvtan

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Bizonyára mindenki baráti körében van legalább egy ember, aki különösen érzékeny a rossz szóhasználatra — például ha valaki nem tudja, mi az egyelőre és az egyenlőre között a különbség. Egy friss kutatás szerint ez nem egyszerű sznobság, sokan tényleg a stressz fizikai jeleit mutatják, ha hibás nyelvtani megoldásokkal találkoznak — írja az IFLScience.

Dagmar Divjak, a tanulmány vezető kutatója szerint a nyelvhasználat és a fiziológiai reakciók közötti kapcsolatot korábban az agyi aktivitás és a szemmozgás megfigyelésével vizsgálták, de a nyelvi megismerés és a vegetatív idegrendszer (ANS) közötti kapcsolat eddig kevesebb figyelmet kapott. Márpedig az ANS hatással van a szívfrekvencia-variabilitásra (HRV), ami így hasznos mutatója lehet a stressznek.

A Journal of Neurolinguistics szaklapban megjelent tanulmány szerint az összesen 41 angolul beszélő alanyon végzett vizsgálat során olyan hangmintákat mutattak a résztvevők számukra, amelyekben kisebb nyelvtani hibák szerepeltek.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél több hibát hallott valaki, annál szabályosabbá vált a szívverése — és annál magasabb lett a stressz-szintje. A kutatók szerint a HRV tehát akár használható is lehet az emberek nyelvi tudásának indikátoraként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik